M1 Led blinks red five times

Post here to get support
Post Reply
r0b0tn1k
Beginner
Posts: 14
Joined: Fri Aug 30, 2019 9:53 pm

M1 Led blinks red five times

Post by r0b0tn1k » Wed Sep 25, 2019 12:19 pm

Hey guys, not a good day. Flew last night no issues (well it was a bit jerky but I presumed it was battery low), but now it wont take off.

Here's the logs:

Code: Select all

SYS: ----------------------------
SYS: Crazyflie 2.0 is up and running!
SYS: Build 0:a1d5aac6f3e6 (2019.02) MODIFIED
SYS: I am 0x303436313037470F00190032 and I have 1024KB of flash!
CFGBLK: v1, verification [OK]
DECK_DRIVERS: Found 16 drivers
DECK_INFO: Found 2 deck memories.
DECK_CORE: 2 deck enumerated
PMW: Motion chip id: 0x49:0xB6
MPU9250 I2C connection [OK].
AK8963 I2C connection [OK].
LPS25H I2C connection [OK].
ESTIMATOR: Using estimator 2
CONTROLLER: Using controller 1
EEPROM: I2C connection [OK].
AK8963: Self test [OK].
MR: Init front sensor [FAIL]
MR: Init back sensor [OK]
MR: Init up sensor [OK]
MR: Init left sensor [OK]
MR: Init right sensor [OK]
DECK_CORE: Deck 0 test [FAIL].
DECK_CORE: Deck 1 test [OK].
Please advise.



arnaud
Bitcraze
Posts: 2202
Joined: Tue Feb 06, 2007 12:36 pm

Re: M1 Led blinks red five times

Post by arnaud » Thu Sep 26, 2019 11:04 am

This comes from the multiranger front sensor initialization not working. Has there been hard crash on the sensors or anything that may have damaged it?

The most likely way to fix this is to re-solder the front sensor daughter board by hearing up the solder point between the multiranger main board and the daughter board. The most likely failure mode is that the connection between the main board and the daughter board is not made anymore.

r0b0tn1k
Beginner
Posts: 14
Joined: Fri Aug 30, 2019 9:53 pm

Re: M1 Led blinks red five times

Post by r0b0tn1k » Thu Sep 26, 2019 1:46 pm

Ok, so I did a bit of investigating, and the MR deck is intact. What I did find is that one of the front pins twisted during impact and were touching the pin behind it. After untwisting it, it no longer reports the issue. Have not tried to fly yet, printing protective enclosure first.

Why did it report that deck0 test failed? I removed the opti flow sensor, which was the lowest sensor, and it still reported the issue.

arnaud
Bitcraze
Posts: 2202
Joined: Tue Feb 06, 2007 12:36 pm

Re: M1 Led blinks red five times

Post by arnaud » Thu Sep 26, 2019 1:51 pm

In your setup Deck[0] seems to be the multiranger, even if you remove the flow deck, the multiranger deck still fails. The clue as of what part of the deck was failing is this line from the log:

Code: Select all

MR: Init front sensor [FAIL]

r0b0tn1k
Beginner
Posts: 14
Joined: Fri Aug 30, 2019 9:53 pm

Re: M1 Led blinks red five times

Post by r0b0tn1k » Fri Sep 27, 2019 5:47 pm

Yes, I got that part. Looking at it from a javascript array point of view, where the first element index is 0 i presumed the 0 deck is the lowest one, which was my opti flow deck :)

I guess here the index is inverted and 0 is the last deck.

r0b0tn1k
Beginner
Posts: 14
Joined: Fri Aug 30, 2019 9:53 pm

Re: M1 Led blinks red five times

Post by r0b0tn1k » Fri Sep 27, 2019 5:47 pm

Anyhow, thanks for the support.

arnaud
Bitcraze
Posts: 2202
Joined: Tue Feb 06, 2007 12:36 pm

Re: M1 Led blinks red five times

Post by arnaud » Sun Sep 29, 2019 1:45 pm

Technically speaking the order depends of the address of the deck's one-wire memory and this address is pretty much random. So there is no way to predict the order. Usually the deck drivers will print messages during initialization which allows to guess which deck is which, it would be a good idea to print the name of the deck instead of its initialization id when there is an error though.

Post Reply